Žabiny konkurovaly Mersinu. Těšíme se na odvetu, zní z kabiny

Žabiny v prvním venkovním kole Euroligy nestíhaly pouze úvodních pět minut. Během nich si však domácí hráčky Mersinu vybudovaly nakonec i výsledný rozdíl. Porážka 74:88 na půdě tureckého giganta a favorita celé soutěže však přináši velmi slibnou naději do odvety i dalších utkání.

Až s příliš velkým respektem načaly Žabiny Brno svůj první venkovní duel na půdě favorizovaného Mersinu. Nervozita jim natolik svázala ruce, že do koše posílaly jednu nepřesnou střelu za druhou. Domácím soupeřkám se v útoku naopak dařilo a po prvních minutách si tak vybudovaly vedení 14:2, což přimělo trenéra Viktora Prušu zareagovat time-outem. Z něj se jeho svěřenkyně vrátily v daleko lepším světle. „Nevstoupily jsme vůbec dobře. V podstatě jsme se s tím srovnávaly celý zápas. Možná jsme měly respekt, možná jsme se jen adaptovaly na tu jejich hru. Přeci jen pro nás je to jiný level, jsou to adepti na Final Four,“ připustila kapitánka Petra Záplatová.

Nakopnutí českého vicemistra potvrdila trojka a nájezd Nikoly Dudášové úvodem druhé desetiminutovky, kterou dokonce brněnský celek vyhrál o jeden bod 25:24. Střelecky se opět dařilo i nejlepší hráčce celého úvodního kola Euroligy Elišce Hamzové. Nejvíce na Mersin však platila brněnská týmovost. „Předvedli jsme 27 asistencí, což je důkaz velmi kolektivního vyváženého výkonu na útočné polovině. Kromě prvních pěti minut jsme hráli vyrovnaný zápas proti jednomu z aspirantů na celkové vítězství v Eurolize. Zvládnout zápas o 14 bodů venku je důkaz, že i s těmito týmy dokážeme držet krok,“ pochvaloval si hlavní trenér Viktor Pruša.

Turecký Mersin táhly při výhře 88:74 dle předpokladů zahraniční posily. Marine Johannes proměnila šest trojek a s celkovými 24 body byla nejlepší střelkyní večera. Přesnost zpoza tříbodové oblouku předvedla také Záplatová, která už vyhlíží odvetné utkání v Brně. „Výsledek o 14 je dobrý. Mohlo to být lepší, ale nechaly jsme jim na začátku strašně moc lehkých střel. Když jsme na ně přitlačily, taky dělaly chyb. Moc se těším na zápas doma a že tam budeme lepší,“ věří.

Odveta s tureckým Mersinem v Brně je na programu 20. listopadu, ještě před tím ale Žabiny vycestují po třech letech opět do francouzského Bourges.

CBK Mersin – Žabiny Brno 88:74 (29:13, 53:38, 73:55)

Body: Hamzová 22, Záplatová 13, Cunane 13 (+13 doskoků a 7 asistencí), Kostowicz 9, Knežević 8, Dudášová 5, Čechová 2, Zeithammerová 2, Sklenářová 0