Žabiny zpečetily návrat do Euroligy výhrou o třicet

Návrat do Euroligy ve velkém stylu. Basketbalistky Žabin Brno v prvním utkání nejvyšší evropské soutěže rozstřílely ve Starez Aréně řecký Olympiacos 92:61 a potvrdily, že kvalifikací to pro ně rozhodně nekončí.

Jestli se v premiérovém představení během kvalifikace na půdě Starez Arény cítily Žabiny nervózně, tak tentokrát na Vodovce byly opravdu jako doma. Vedení nad Olympiacosem se ujaly hned v úvodních minutách, přičemž řecké naděje držela první čtvrtinu pouze americká rozehrávačka Kyra Lambert. Na následnou trojkovou smršť Nikoly Dudášové a nájezdy Elišky Hamzové však odpovědět již nedokázala žádná z hostujících hráček.

S jednadvaceti body sice vynikala Merritt Hempe, ani ta však nezabránila naprosté pohodě a dominanci domácího týmu. „Byl to pro nás velmi těžký zápas. Neplnily jsme to, co jsme chtěly. Nekonkurovaly jsme jim ani po fyzické stránce, prostě jsme nevyrovnaly jejich energii. Stále v nás ale věřím. I věcem, co spolu můžeme dokázat. Musíme se vrátit do Řecka, zapracovat na našich chybách a být na další zápas připravenější ,“ okomentovala třicetiletá pivotmanka.

Žabiny po celou druhou dvacetiminutovku za podpory bouřlivé fanouškovské kulisy navyšovaly krásnými týmovými akcemi svoje vedení, které se nakonec zaseklo na neuvěřitelném výsledku 92:61. „Dneska jsme plnily pokyny trenérů do posledního detailu. Vyhrát o 30? To jsme si ani ve snu nedokázaly představit. Je to dobrý výsledek, začátek a vstup do Euroligy,“ potvrdila radost domácí rozehrávačka Eliška Hamzová.

Za brněnským úspěchem stála vedle týmovosti a třiceti asistencí také střela zpoza tříbodového oblouku. Žabiny proměnily 16 střel oproti šesti řeckým. „Nechci, aby to znělo namyšleně, ale věřili jsme, že s Olympiacosem můžeme hrát a všechna ta příprava po postupu směřovala k tomuto zápasu. Dneska jsme až na pár vyjímek plnili všechna pravidla, co jsme si řekli. Podrželo nás šestnáct trojek, ale všechny padly z otevřené pozice, které vycházely z našeho konceptu,“ okomentoval asistent Michal Martišek.

Na rozdíl od řeckého trenérského dua jsou tak společně s Viktorem Prušou právem hrdí na svoji práci i výkon svých svěřenkyň. První vysokou výhrou se ale nechtějí nechat ukonejšit. „Před tímto zápasem jsme byli v prognózách nasazení jako poslední šestnáctý tým. Doufám, že jsme všem dokázali, že tu nejsme jen do počtu. Zároveň ale zůstáváme pevně na zemi a soustředíme se na další zápasy a nekalkulujeme žádné počty,“ dodal Martišek.

Ze skupiny postupují do další fáze Euroligy tři ze čtyř týmů. Šanci tak stále mají i přes vysokou úvodní porážku Řekyně. Podle jejich asistenta Konstantinose Kalogeropoulose však musí změnit plno věcí. „Místní hřiště i atmosféra byla neuvěřitelná. Nezačali jsme zápas úplně tak, jak jsme si přáli. A ani neskončili. Musíme hodně věcí napravit.. mezi nimi i to, jak k takovýmto zápasům přistupovat. Žabiny byly jednoznačně lepší a vítězství si zasloužily. My musíme hrát lépe a víc týmově v obraně i útoku. Máme dost co napravovat v průběhu euroligové sezony, protože ta konkurence je opravdu vysoká a všechny týmy se snaží být tím nejlepším,“ uvědomuje si vyrovnanost soutěže.

Na další utkání vyjedou Žabiny do tureckého Merisnu. Následně je čeká návrat na palubovku franouzského Tango Bourges, kde před třemi roky odehrály play-off Eurocupu. V Brně se představí opět až 20. listopadu.

Žabiny Brno vs. Olympiacos Piraeus (22:19, 50:33, 79:49)

Body: Hamzová 17 (+8 asistencí), Dudášová 17 (5/6 trojky), Cunane 17, Kostowicz 10 (+10 doskoků), Záplatová 9, Čechová 8, Knežević 8, Zeithammerová 3, Sklenářová 3